mikaelblog

mikaelblog

Skriverier

Om IT, web, teknologi, læring, design og andre emner der optager og interesserer mig.

Evolutionspsykologi møder webdesign

IndlægPosted by Mikael Fri, April 09, 2010 22:10:24
Neuro Web Design: What Makes Them Click? af Susan M. Weinschenk

Denne bog er tynd og let læst. Weinschenk beskriver, hvordan en forståelse af hjernen, dens opbygning og funktionsmåde kan bruges til at påvirke menneskers adfærd på websites.

Den grundlæggende tese er, at vi som mennesker i overvejende grad er styret af samspillet mellem vores tre hjerner; den gamle dyriske hjerne, der er optaget af mad, overlevelse og sex, mellemhjernen der styrer følelserne og den nye logiske hjerne. Det er bogens pointe, at vi i overvejende grad er styret at de to ældre dele af hjernen og at den logiske hjerne mest bruges til at efterrationalisere og forklare vore valg. Denne beskrivelse af hjernen og mennesket virker til tider provokerende og udfordrer et rationalt humanistisk menneskesyn.

Bogen præsenterer sit stof på typisk amerikansk manér ved at skære det ud i pap og gentage hovedpunkterne i tekstbokse. På den måde kommer den til at forenkle sit stof i en grad, hvor den til tider taler ned til læseren. Bogen forholder sig ikke til sit eget udgangspunkt og reflekterer ej heller over evt. praktiske og moralske dilemmaer der kan ligge i at manipulere folk vha. neuropsykologi.

Så, alt i alt en hurtigt læst bog med en nogle letforståelige bud på, hvad en neuropsykologisk forståelse kan bidrage til forståelse af brugeradfærd på websites. Bogen har helt klart karakter af en begynderbog "for dummies" og den kommer let i sin iver for at formidle let og tydeligt til at virke overfladisk og ureflekteret.